Dødsbo - uskiftet bo

Find en arveretsadvokat

Uskiftet bo

Uskiftet bo kan være en hensigtsmæssig behandlingsform, f.eks. hvis der er tale om ældre ægtefæller med fælles økonomi og fællesbørn. Det er en forholdsvis enkel og billig måde at opgøre formuen på, men giver samtidig en række begrænsninger og forpligtelser. Blandt andet kan du i henhold til arveloven ikke gifte dig igen, medmindre dødsboet bliver skiftet, inden du indgår nyt ægteskab.

Afgørende for om du bør sidde i uskiftet bo eller skifte er imidlertid ofte de skattemæssige forhold. Du bør derfor søge rådgivning herom, inden du vælger denne skifteform. Også derfor er det vigtigt, at I som ægtefæller opretter et testamente, således længstlevende har et alternativt til uskiftet bo i form af et skifte, hvor længstlevende arver mest muligt. Derved vil længstlevende kunne vælge den bobehandlingsform, der også skattemæssigt er mest hensigtsmæssig.

Hvad betyder uskiftet bo?

Hvis du har mistet din ægtefælle, kan du vælge at sidde i uskiftet bo, hvis du har fælles formue og fælles børn. Er der særbørn skal disse give samtykke.

Et uskiftet bo betyder, at du som længstlevende ægtefælle økonomisk kan fortsætte stort set som før, og ikke skal udbetale arv til børnene. Uskiftet bo anvendes i de tilfælde, hvor afdøde efterlader sig en ægtefælle, og hvor formuens størrelse gør, at de gældende arveregler om ægtefælleudlæg ikke er relevante.

Bliver et dødsbo udlagt til uskiftet bo, beholder du som ægtefælle formuen, men overtager også afdødes eventuelle gæld. Du kan som ægtefælle kun sidde i uskiftet bo med afdødes delingsformue, det vil sige de ejendele afdøde efterlader sig, der ikke er gjort til særeje.

Ved et uskiftet bo er der ingen retsafgift.

keyboard_arrow_up