Sidst opdateret: Aug. 2024

Arvelovens regler og rækkefølge

Find en arveretsadvokat

Arveloven

Hvis man ikke har oprettet et testamente, fordeles arven efter arveloven. Det er altså ikke en selv, men loven som fastlægger, hvordan arven fordeles.

Den moderne familie er ofte sammensat af dine, mine og vores børn - og i mange tilfælde lever man sammen uden at være gift. Arveloven giver ikke mulighed for at gøre børn eller ægtefæller helt arveløse, men giver mulighed for at bestemme over 75% af formuen ved testamente, for eksempel således at ægtefællens arveandel kan forøges betydeligt. Læs mere om fordelingen af et dødsbo.

De sidste 25% som man ikke kan bestemme over i et testamente kaldes for tvangsarv. Tvangsarvinger er ægtefælle og børn. Hvis man efterlader sig ægtefælle og ingen børn tilfalder alle 25% ægtefællen. Hvis man kun efterlader sig børn deler de, de 25% som tvangsarv.

Såfremt man både har ægtefælle og børn, fordeles tavngsarven med halvdelen til ægtefællen og den anden halvdel deles mellem afdødes børn.

Hvis man som forældre har betydelig formue, kan børnenes tvangsarv begrænses til kr. 1.450.000 kr. i 2024 pr. forældre.

Som advokater oplever vi, at mange ønsker en anden fordeling af arven end den der fremgår af arveloven. Uklare testamenter er skyld i mange arvekonflikter. Vi anbefaler derfor altid, at et testamente udarbejdes af en specialiseret arveretsadvokat for at sikre dig og dine arvinger bedst muligt.

Arveregler

Arveregler beskriver, hvem der arver og hvor meget, når du går bort. Arvereglerne er et udtryk for de generelle danske arveretsregler, når en person dør. De danske arveregler står beskrevet i arveloven, som senest er blevet ændret i 2008.

Når du går bort, er det de danske arveregler, der bestemmer, hvem der arver. Medmindre du har lavet et testamente  – så er det testamentet og ikke de generelle arveregler, der gælder. De danske arveretsregler gælder altså for dig, hvis du ikke har lavet et testamente.

Arvelovens arveklasser

Arvereglerne tager udgangspunkt i såkaldte arveklasser, der bygger på din familiære relation og din civilstatus. 

Arveloven er inddelt i tre arveklasser:

  • 1. Børn og børnebørn mv.
  • 2. Forældre og søskende mv.
  • 3. Bedsteforældre og disses børn.

En ægtefælle har altid krav på minimum tvangsarv.

Er der arvinger i første arveklasse og/eller ægtefælle arver de/denne alt. Er der hverken ægtefælle eller arvinger i 1. arveklasse går arven videre til arvingerne i anden arveklasse og så videre.

Hvis du ønsker en anden arvefordeling end loven foreskriver, så skal du oprette et testamente. I et testamente bestemmer du selv, hvem der skal arve efter dig. Dog kan du aldrig gøre din ægtefælle eller børn arveløse, da de er tvangsarvinger og har ret til tvangsarv. 

Arveafgift/boafgift
Når der udbetales arv, skal der betales boafgift. Boafgift er en afgift til Staten. Boafgiften beregnes af den arv, som arvingerne modtager. 

Du kan se mere om boafgifter under dødsbo.

Hvem arver dig

Du efterlader ingen børn, ægtefælle eller samlever

Hvis du ikke er gift og ikke efterlader dig livsarvinger (børn/børnebørn/oldebørn), arver dine forældre med halvdelen hver. Er den ene af dine forældrene død, tilfalder arven dennes børn, altså dine søskende. Er dine søskende døde, arver dine nevøer og niecer.

Hvis du er enebarn, og dine forældre er døde, arver dine bedsteforældrene. Er dine bedsteforældrene også døde, arver disses børn. Dine fætre og kusiner arver derimod ikke. Hvis du ikke efterlader andre familiemedlemmer end fætre og kusiner, tilfalder arven staten. Derfor anbefaler vi, at du får udarbejdet et testamente hos en arveretsadvokat.

Tvangsarv

Tvangsarven er af 25 % af din formue. Ifølge arveloven skal tvangsarven gå til dine tvangsarvinger, som er din ægtefælle og børn.

Hvis du har ægtefælle og børn, skal de dele tvangsarven på 25 % – dvs. 12,5 % til ægtefælle og 12,5% til børn. Har du fx. to børn får de hver 6,25 %.

Har du ægtefælle men ingen børn, får din ægtefælle hele tvangsarven. Det samme er gældende, hvis du har børn men ingen ægtefælle. Så får dine børn hele tvangsarven.

Er du separeret eller skilt, bortfalder tvangsarven til din tidligere ægtefælle helt automatisk.

Har du en kæreste, eller bor du sammen med én uden at være gift – en samlevende – er han eller hun ikke berettiget til nogen tvangsarv.

Hvis du ikke har nogle tvangsarvinger, er der ingen tvangsarv. Dermed er hele din arv friarv, som du selv kan bestemme over. Det kræver dog, at du opretter et testamente. Har du ikke oprettet et testamente, går arven til den næste i arvelovens arveklasse, som vil være dine forældre og søskende.

Tvangsarven tager udgangspunkt i hele den formue, som du efterlader. Det kan være både hus, bil, bankkonti, smykker osv. 

Kan jeg gøre mine børn arveløse?

Måske truer du for sjov med at gøre dine børn arveløse, hvis de ikke hører efter. Men det er tomme trusler. For i virkeligheden kan du ikke gøre dine børn arveløse. Tvangsarvinger kan nemlig ikke gøres arveløse, medmindre de underskriver et arveafkald. 

 

keyboard_arrow_up