Sørg for at sikre hinanden - hvis I bor sammen uden at være gift

Find en arveretsadvokat

Samlevende

Hvis man bor sammen og vil arve hinanden, skal man lave et testamente, hvis man gerne vil arve hinanden. Jørgen og Inger har boet sammen i 15 år, de er ikke gift og er i juridisk forstand samlevende. Inger har ikke nogen børn, hvorimod Jørgen har en søn, 26-årige Hans, fra et tidligere forhold.

Samlevende arver ikke hinanden, uanset hvor længe de har boet sammen

Jørgen og Inger har tit talt om, at de skulle kontakte en advokat for at sikre, at den længstlevende vil stå bedst muligt økonomisk, hvis en af dem døde. Både Jørgen og Inger har dog begge haft den opfattelse, at de ville arve hinanden, når de har boet sammen så længe, og det i kombination med en travl hverdag har gjort, at de aldrig har fået taget kontakt til en advokat.

Pludselig dør Jørgen, og Inger  kan hurtigt konstatere, at samlevende ikke arver hinanden, uanset hvor længe de har boet sammen – og i øvrigt også uanset hvor mange børn de har sammen.

Hvis man bor sammen og vil arve hinanden, skal man lave et testamente. Da Jørgen og Inger ikke har lavet det, arver Jørgens søn, Hans, alt efter Jørgen. Hans vil end ikke kunne hjælpe Inger med et arveafkald, så Inger vil arve i stedet for – og hvis Hans giver arven til Inger i gave, vil den blive indkomstbeskattet.

Situationen er derfor svær for Inger. Hun havde slet ikke forestillet sig, at hun ville stå i den her situation, hvor hun formentlig bliver nødt til at sælge huset, fordi hun ikke har råd til at sidde i det alene.

Hvis man som samlevende laver et  testamente og man har boet sammen i mere end 2 år, så betales der kun 15% i afgift af arven.

I en del tilfælde vil førstafdødes pensioner/livsforsikringer blive udbetalt til den længstlevende. Det afhænger af hvornår ordningen er oprettet.

 

keyboard_arrow_up